Дзецям дашкольнага ўзросту вельмі карысная сырая гародніна ў выглядзе салату, свежыя садавіна і ягады. Салаты прапануйце перад ежай, так як гародніна стымулюе выпрацоўку стрававальных сокаў і паляпшае апетыт. Свежая садавіна вельмі добрая на падвячорак. Не давайце яе толькі ў прамежках паміж ежай (асабліва салодкія).
Падчас абеду абавязкова накарміце дзіцяці супам, першыя стравы на аснове агароднінных або мясных булёнаў з'яўляюцца моцнымі стымулятарамі работы рэцэптараў страўніка, што спрыяе павышэнню апетыту і паляпшэнню працэсу стрававання.
Дзеці вельмі любяць хлеб і хлебабулачныя вырабы, асабліва булачкі, пернікі, вафлі, печыва, пірожныя, тарты. Але трэба памятаць, што вырабы з мукі вышэйшага гатунку бедныя вітамінамі і мінераламі і часта ўтрымліваюць вялікую колькасць цукру і тлушчаў. Пакіньце іх для выхадных і святочных дзён. Штодня карысны хлеб з жытняй мукі, а таксама з мукі грубага памолу. Ён багаты вітамінамі групы В, мінеральнымі рэчывамі і расліннымі бялкамі.
Дзецям вельмі карысныя крупы. У адрозненне ад макаронных вырабаў (макароны, вермішэль, лапшына), яны ўтрымліваюць вялікую колькасць вітамінаў і мінералаў. Дзеці вельмі любяць макаронныя вырабы, але варыце іх радзей, чым крупы, асабліва калі ў дзіцяці маецца залішняя маса цела.
Для фарміравання трывалага шкілета, добрай паставы і моцных зубоў дзіцяці жыццёва неабходны кальцый, які ў асноўным змяшчаецца ў малочных прадуктах. Таму штодня дзіця павінна атрымліваць 2 шклянкі малака або кісламалочных прадуктаў.
Цукар абавязкова ўваходзіць у рацыён дзіцяці любога ўзросту, але залішняя яго колькасць зніжае апетыт, парушае імунітэт, спрыяе развіццю атлусцення і можа прывесці да такога грознага захворвання як цукровы дыябет. Не прывучайце дзяцей есці шмат прысмакаў. Адвучыць сваіх родных і знаёмых прыходзіць да дзіцяці з цукеркай ці шакаладкай.
Не купляйце дзецям моцна газаваныя напоі - яны раздражняюць слізістую страўніка і кішачніка і ўтрымліваюць вялікую колькасць цукру.
Больш купляйце гародніны, садавіны, ягад, зеляніны. Вось што карысна дзіцяці. Прычым гародніна павінна быць самая разнастайная - морква, капуста, буракі, рэпа, рэдзька, зялёны гарошак, таматы, шынкі, гарбуз, агуркі і г.д. Вельмі карысная агародная і дзікарослая зеляніна. З садавіны ў першую чаргу рэкамендуюцца яблыкі, грушы, слівы, вішні, ягады – чорныя парэчкі, агрэст, чырвоная парэчка, маліна, абляпіха. У дзень дзіця павінна атрымліваць 400 грамаў гародніны і садавіны. У гэтую колькасць не ўваходзіць бульба.
Для падрыхтоўкі ежы выкарыстоўвайце ёдаваную соль, так як пры недастатковым паступленні ёду з ежай могуць узнікнуць йододефицитные захворвання.
Падрыхтавала:
медыцынская сястра
Барысевіч С.Ч.